Історія напою

Щаслива мавпочка

Існує альтернативна теорія еволюції. Була гроза і від сильного пориву вітру повалило дерево. На тому дереві було дупло із сім'єю диких бджіл. Пішов дощ, у дупло потрапила вода, в ній розчинився і забродив мед. Потім якось пробігала поруч мавпа. Вона зачерпнула з дупла той напій, випила і... відчула себе людиною. 🙂

Згадка про мед в Енеїді

Медове вино* – це найдревніший хмільний напій, відомий людству. Це пра-прадід всіх алкогольних напоїв на планеті. Коли людина ще тільки займалася збиральництвом, вона збирала в тому числі й мед диких бджіл. Мед, вода, пилок, тепло – ось простий рецепт, як людина отримала перший спиртний напій у своїй історії. То вже потім почалося землеробство, з'явилися зернові та пиво, виноград і вино.

Медове вино йшло до нас крізь віки і континенти. Відоме воно було серед племен Південної Америки та Африки, у давній Скандинавії та в Китаї. Знали медове вино і в Україні. Наприклад, про хмільний мед з Охтирки згадував навіть І.П. Котляревський у своїй "Енеїді" (на фото). Так, колись слава про Охтирські меди гриміла на всю Україну. Зараз ми відроджуємо ці напівзабуті традиції медоваріння.